România, ca stat, nu a fost implicat în protestele de la 7 aprilie. Pentru prima dată, asemenea declaraţie a fost făcută de procurorul general, Valeriu Gurbulea, miercuri, 22 iulie.

“Nimeni nu a afirmat vreodată participarea României ca stat. Au fost doar atacuri cibernetice de pe teritoriul român, inclusiv tentative de trecere a frontirei”, a spus Gurbulea.

Procurorul a declarat presei că nu au fost pornite dosare pe numele poliţiştilor acuzaţi că ar fi aplicat tratamente de tortură protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale. “Are loc procesul de identificare a colaboratorilor de poliţie care au aplicat tortura. Dar este greu să-i identificăm pentru că aceştia purtau măşti”. Gurbulea a mai spus că la Procuratură au fost semnalate 96 cazuri de maltratare a tinerilor de către poliţişti.

Cât despre cele patru cazuri de deces în urma evenimentelor, Gurbulea susţine că doar în cazul lui Valeriu Boboc moartea a survenit în urma loviturilor aplicate, decesul celorlalţi trei tineri (Eugen Ţapu, Maxim Canişcev şi Veaceslav Ţâbuleac), susţine Gurbulea, nu a survenit în urma evenimentelor din 6-8 aprilie.

Întrebat de jurnalişti, cum a reuşit Constantin Starîş, autorul filmului “Atac asupra Moldovei” să intre în posesia convorbirilor telefonice ale lui Dorin Chirtoacă, Gurbulea a spus că “înregistrările audio ale convorbirilor telefonice din filmul "Atacul asupra Moldovei" nu au fost oferite de către Procuratură. Urmează să investigăm cazul și să aflăm cum au ajuns acele convorbiri telefonice în presă”.

Totodată, acesta a mai precizat că “până în acest moment, au fost înregistrate 120 infracţiuni și 206 de contravenții în privința protestelor din 7 aprilie”.

Gurbulea a mai spus că la Procuratură au fost semnalate 96 cazuri de maltratare a tinerilor de către poliţişti.

Cu toate acestea, jurnaliştii s-au arătat nemulţumiţi de răspunsurile oferite de Gurbulea, reproşându-i că nu a adus noi dezvăluiri în ce priveşte demararea anchetei şi că a evitat să răspundă la întrebările adresate. Gurbulea a refuzat să dea nume concrete ale organizatorilor de proteste din 6-8 aprilie, specificând că “nu vreau să intrăm în polemici”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE