Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Condamnarea vine după ce moartea unei adolescente,în condiții suspecte, a fost investigată de autoritățile Republicii Moldova timp de 14 ani, comunică Politik.md.
Potrivit informațiilor publicate pe pagina organizației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cazul datează încă din 13 iunie 1999, când o adolescentă de șaptesprezece ani a fost găsită moartăîn oficiul unei companii, ca urmare a supradozei medicamentoase. 
Potrivit expertizei medico-legale moartea adolescentei ar fi fost cauzată de o intoxicație medicamentoasă. Deși pe corpul victimei au fost descoperite leziuni, o hemoragie în membrana mucoasei anale și în vestibulul vaginului, cauzate  înaintea morții, oamenii legii din Republica Moldova au tergiversat investigațiile timp de 14 ani. În acest timp, în repetate rânduri a fost dispusă încetarea urmăririi penale, fiind examinată doar versiunea suicidului.
În fața Curții reclamanta s-a plâns că investigația condusă de autorități nu a fost eficientă și promptă. Aceasta a invocat încălcarea dreptului la viață, iar Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 2 din Convenție, sub aspect procedural. Curtea a notat că investigația a durat 14 ani, cu lungi întreruperi, care au fost considerate drept excesive de însuși autoritățile locale. Magistrații au considerat că o astfel de durată îndelungată a investigației nu satisface cerințele promptitudinii în temeiul articolului 2 din Convenție. 
Mai mult decât atât, a fost notat că în tot acest timp autoritățile nu au implicat reclamantul în investigația respectivă. Astfel că mama adolescentei decedate nu a primit vreo informație despre investigație, decât dacă se plângea de lipsa eficienței acesteia. În context, Republica Moldova a fost obligată să plătească 12,000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2,100 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. 
Condamnarea a fost pronunțată astăzi, 15 septembrie. În fața Curții reclamantul a fost reprezentat de A. Briceac și B. Malachi avocați din Chișinău. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE