O nouă rundă de negocieri în format 5+2, consacrate soluţionării conflictului din Transnistria, va avea loc la mijlocul lunii februarie la Liov, în Ucraina, a declarat duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează agenţia RIA Novosti, în pagina electronică, citată de Realitatea.net.

"Negocieri noi în format 5+2 vor avea loc la mijlocul lui februarie la Liov. Sper că le vom aborda cu idei susceptibile să accelereze implimentarea unor condiţii necesare lansării discuţiilor politice", a anunţat şeful diplomaţiei ruse, confirmând astfel informaţiile difuzate în decembrie de către diplomaţia transnistreană. Scopul reuniunii este soluţionarea "unor probleme care împiedică la momentul actual stabilirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol şi a căror rezolvare va garanta o viaţă mai confortabilă locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului", a explicat Lavrov, care a mai precizat că vor fi puse în discuţie şi probleme economice, de tranzit şi transport.
În afară de părţile aflate în conflict - Republica Moldova şi Transnistria -, la negocieri vor participa Rusia, Ucraina şi OSCE, în calitate de mediatori, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), în calitate de observatori.
Conflictul transnistrean a izbucnit în martie 1992, la aproape doi ani după ce raioanele moldoveneşti din partea stângă a Nistrului au proclamat Republica Moldovenească Nistreană cu capitala la Tiraspol.
În acea perioadă, forţele separatiste erau alarmate de o eventuală uniune a Republicii Moldova cu România. Ostilităţile s-au încheiat la 21 iulie 1992, când a fost semnat un acord de încetare a focului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE