Republica Moldova a semnat luni Acordul UE privind achizițiile publice comune pentru a aprofunda cooperarea cu UE în domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Astfel, Moldova a devenit a 38-a țară care semnează acest acord, fiind cea de-a șasea țară candidată la UE care devine parte a acordului.
„Astăzi am semnat acest memorandum foarte important care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale Uniunii Europene, care vor permite să avem un acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și, de asemenea, să coborâm costurile de procurare deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm noi”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco
La rândul său, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că sistemul de sănătate a țării noastre trebuie să fie îmbunătățit și aliniat la standardele europene.
„Avem viziuni comune ce ține de îmbunătățea standardelor sistemului de sănătate în concordanță cu cele europene. Acordul de achiziții comune UE va deveni un instrument important și util și îi va permite Republicii Moldova să răspundă mai bine la crizele de sănătate. Semnând acest acord Moldova va beneficia de acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Semnarea acestui acord este încă un pas în parcursul european al țării”, a menționat Stella Kyriakides, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară
Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale.
De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea COVID-19, ventilatoare și medicamente în condiții egale.
Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a țărilor participante, permițând un acces îmbunătățit și o mai mare securitate a aprovizionării cu contramăsuri medicale în caz de urgență medicală prin punerea în comun a nevoilor și crearea de economii de scară. Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante pentru bolile transfrontaliere grave, prin încheierea de contracte pentru contramăsuri medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.