Ministerul Culturii va fi reorganizat, a declarat ministrul Boris Focşa, vineri, 16 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, mai multe funcţii importante din cadrul direcţiilor subordonate ministerului vor fi scoase la concurs.
“Când am venit aici am găsit oameni profesionişti care au rezistat cu greu presiunii din minister, dar am găsit şi foarte mulţi oameni întâmplători, care în curând vor fi înlocuiţi cu funcţionari serioşi, profesionişti”, a explicat ministrul culturii.
Totodată, Focşa a lăsat să se înţeleagă că monumentele construite şi amplasate în timpul URSS vor fi duse la muzeu. În acest sens, ministrul a precizat că va purta discuţii cu administraţiile publice locale. În schimb, a mai spus ministrul, până la 27 noiembrie va fi dezvelit bustul lui Liviu Rebreanu.
Ministrul a precizat că timp de 8 ani de guvernare comunistă, “în cadrul ministerului au fost comise mai multe ilegalităţi, iar cultura ţării a rămas pe loc”. Boris Focşa a făcut referire la o serie de privatizări a mai multor instituţii culturale, acuzând guvernarea comunistă că nu a susţinut financiar instituţiile subordinate.
În acest sens, va fi rectificat bugetul şi va fi creat un departament special care să se ocupe de atragerea investiţiilor străine şi “se va ocupa de integrarea culturii R. Moldova în spaţiul european”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE