Monumentul “Lupoaica” se află în prezent la o uzină de tractoare, “tăiată în patru bucăţi, pentru a fi curăţită în interior” a declarat Ministrul Culturii, Boris Focşa, în cadrul unei conferinţe, vineri, 16 octombrie.
Monumentul a fost scos de pe postamentul din faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie încă din 2005 din cauza unor fisuri apărute în urma picăturilor de apă ce au pătruns în interiorul lucrării, dar până acum nu a fost restaurată.
“Anstec-met” SRL, firma care şi-a luat angajamentul acestor lucrări a cerut Ministerului Culturii să-i plătească 100 mii lei, potrivit contractului, pentru lucrările de restaurare. Potrivit ministrului, această sumă nu a fost alocată încă firmei.
Totodată, Focşa a mai spus că Victor Crăciun, preşedintele Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni, are pregătită o nouă “Lupoaică” ce poate fi înlocuită cu originalul. “Dar asta ar însemna să instalăm un fals, pentru că în Patrimoniu figurează un alt monument”, a explicat ministrul, precizând că se va consulta în acest sens cu juriştii.
Despre monumentul “Lupoaica, Romulus şi Remus” se spune că, în 1924, Mussollini a dăruit României patru copii ale monumentului original de la Roma. Două copii au fost montate, respectiv, la Bucureşti şi la Cluj. Cea de-a treia a fost instalată la Timişoara şi rezistă până în prezent. A patra, cea de la Chişinău, a fost topită cu tot cu inscripţia “Da, de la Roma venim, din Dacia traiană” în 1940, când au venit sovieticii. Unii sceptici zic că şi de această dată siguranţa aflării “Lupoaicei” la Chişinău a fost pusă în pericol din cauza aceluiaşi vers al lui Mihai Eminescu, încrustat pe soclul de granit al monumentului, la 30 noiembrie 1990: “Da, de la Roma venim, din Dacia traiană”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE