Comentatorii ucraineni nu exclud posibilitatea unor scenarii orientate spre blocarea desfăşurării alegerilor prezidenţiale din Ucraina după primul tur de scrutin, prevăzut pentru 17 ianuarie 2010.
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina începe oficial la începutul săptămânii viitoare, scrie cotidianul rus „Nezavisimaia Gazeta“, citat de NewsIn.
Principalii lideri ai cursei electorale au fost deja relevaţi în sondajele de opinie: preşedintele Partidului Regiunilor (de opoziţie, cu orientare prorusă), Viktor Ianukovici, şi premierul Iulia Timoşenko. Dar analiştii nu exclud posibilitatea unor scenarii orientate spre blocarea alegerilor imediat după primul tur de scrutin, întrucât Ucraina intră în companie neavând o lege electorală în vigoare. Deşi Rada Supremă (parlamentul) a validat noua lege electorală încă din vară, aceasta a fost contestată de preşedintele Viktor Iuşcenko, iar justiţia nu s-a pronunţat în acest sens până în prezent.
„Instanţa ar putea declara neconstituţionale doar unele prevederi ale legii, ceea ce nu poate influenţa desfăşurarea alegerilor“, a declarat şeful Centrului de analiză Penta, Vladimir Fesenko. În acelaşi timp, experţii ucraineni consideră că Timoşenko şi Ianukovici nu sunt interesaţi de zădărnicirea alegerilor. Un astfel de scenariu ar putea fi convenabil doar actualului şef al statului, care, potrivit sondajelor, nu are şanse să obţină un nou mandat prezidenţial.
Reprezentantul permanent al Ucrainei de pe lângă organizaţiile internaţionale, Vladimir Elisenko, a declarat recent că OSCE va trimite la alegerile din Ucraina un număr foarte mare de observatori. „Vor fi trimişi până la 60 de observatori pe termen lung, care vor monitoriza nu numai procesul alegerilor, ci şi campania electorală, plus situaţia de după alegeri“, a spus el. Elisenko a estimat că, în ianuarie, în Ucraina vor lucra până la 600 de observatori OSCE, număr neatins nici în alegerile din 2004.
Preşedintele Viktor Iuşcenko, a cărui popularitate a fost erodată de crizele politice repetate şi de deteriorarea situaţiei economice, este creditat cu doar 3%, maxim 4% din intenţiile de vot. Fostul premier Viktor Ianukovici, principal adversar al lui Iuşcenko în alegerile prezidenţiale din 2004, este plasat cel mai bine în sondaje, cu 25% din sufragii. Actualul premier Iulia Timoşenko, fostă aliată a lui Iuşcenko şi devenită ulterior principalul său rival politic, beneficiază de 16% din opţiunile preelectorale.