Dezvăluirea despre două pieți paralele în sistemul de furnizare a gazelor a vorbit astăzi politicianul Renato Usatîi într-o conferință de presă. Acesta susține că unele firme cu licență de furnizare vând gaze chiar și unor consumatori casnici cu 11-15 lei per metru cub, în timp ce clienții Moldovagaz achită peste 29 de lei pe metru cub, tarif stabilit în septembrie, anul trecut. Se întâmplă din motiv că operatorul de stat, Energocom, a făcut rezerve la prețuri mari, iar din luna ianuarie nu a mai făcut achiziții. Astăzi în Moldova sunt furnizori care operează practic pe piața liberă. Peste 20 de firme au licențe. De exemplu, Transautogaz, la care se referă Renato Usatîi, are licență de furnizare a gazelor pentru consumatorii noncasnici. Întreprinderea a fost înființată de compania-fiică a societății moldo-ruse Moldovagaz - Moldovatransgaz - care este în același timp transportator de gaze naturale.

Potrivit raportului pentru anul trecut, Transautogaz și-a întrerupt activitatea de furnizare în 2021, din cauza prețurilor mari, și a realuat-o în octombrie 2022, când piața europeană s-a stabilizat. Așadar, firma Transautogaz cumpără gaze pe bursă și le furnizează întreprinderilor industriale din Republica Moldova.

Renato Usatîi susține că pe piața nereglementată există firme care furnizează gaze ieftine și consumatorilor rezidențiali.

„Peste 70 de întreprinderi din țară, din Republica Moldova, cele mai mari - cumpără gazul între 11 și 14 lei. Chiar astăzi dimineață a fost semnat un contract de furnizare a gazelor naturale între un chișinăuian la prețul de 14 lei 50 de bani pentru un metru cub”, afirmă Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru.

Prim-ministrul Dorin Recean a scris pe facebook că Guvernul va interveni prin Comisia pentru Situații Excepționale.

„Guvernul lucrează pentru ca să adune resursele financiare și, începând cu săptămâna viitoare, va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de reducere a tarifelor. Așa cum am spus, noi, în curând, vom avea o reducere a tarifelor, nu o să speculez acum cu cât”, a spus Recean.

În Ucraina prețul la gaz pentru consumatorii casnici va fi de 7,96 hrivne ceea ce constituie 4 lei, până în 1 mai 2024. Anunțul a fost făcut de compania Naftogaz Ucraina.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE