Refuzată de băncile comerciale Calea Ferată din Moldova (CFM) se împrumută de la Loteria Națională a Moldovei pentru a achita salariile angajaților. O spune ministrul Infrastructurii Andrei Spînu care a precizat că CFM a încheiat un contract de împrumut cu Loteria Națională a Moldovei în valoare de 35 de milioane de lei, iar înțelegerea a fost coordonată de APP. Spînu mai spune că situația la CFM cu restanțele la salarii este complicată, întreprinderea reușind să achite restanțele pe luna decembrie 2023.

„Există un mecanism legal între companiile de stat prin deciziile consiliilor și APP-lui se face împrumutul. 35 de milioane este salariul pe o lună, noi am închis aproape luna decembrie, au rămas două sau trei milioane să închidem luna decembrie. Noul director interimar, deja, a propus un nou plan de criză, s-au luat măsuri pentru reducerea costurilor inclusiv la acordarea bonusurilor. Din activitatea operațională au început să se plătească salariile, noi nu mai acumulăm datorii, ele nu cresc, discutăm posibilitatea să mai luăm un credit pentru a achita salariile pe ianuarie, februarie, dar din ultimele informații CFM ar putea să sporească activaitea”, a menționat Andrei Spînu.

Totodată el a mai spus că băncile comerciale nu vor să crediteze CFM pentru că întreprinderea reprezintă un risc pentru sectorul bancar ea fiind atribuită la capitolul credite neperformante.

„Problema într-adevăr a fost că băncile comerciale nu doresc să ofere un credit companiei din motiv că BNM are niște reglementări referitor la creditele neperformante pe care le impun pe băncile comerciale, iar CFM intră în această categorie. Un credit dat CFM înseamnă un credit cu risc pentru că există această incapacitate de plată. Și BNM, prin reglementările lor, oferă o marjă de acțiune băncilor comerciale destul de îngustă. Am discutat și eu cu BNM, cu băncile în încercarea de a obține un credit, ca să se poată achita salariile și mesajul a fost foarte clar: există aceste reglementări și s-a refuzat”, a explicat Spînu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE