Alegerile din Germania şi Italia complică eforturile continentului de a depăşi încetinirea economică. Alegerile din acest an din două dintre cele mai mari ţări din zona euro – Germania şi Italia – aruncă o umbră asupra politicilor continentului şi complică reformele necesare pentru uniunea monetară.
Zona euro întră în această săptămână în cel de-al patrulea an de criză a datoriilor, problemele economice ale Greciei şi Spaniei continuă, astfel că este nevoie de mult mai mult pentru a putea vindeca problemele economice şi pentru a asigura viabilitatea monedei euro.
Prima ţară în care vor fi alegeri este Italia, respectiv pe 24-25 februarie. Fostul premier Silvio Berlusconi şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în politică, însă a spus că este dispus să se retragă din cursă dacă Mario Monti va candida ca lider al teberei de centru-dreapta.
În septembrie sau octombrie, şi Germania merge la urne. Cancelarul Angela Merkel, care intenţionează să preia al treilea mandat, este dispusă să ia măsuri pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Europa, dar asta i-ar putea costa pe contribuabilii din Germania, dar ar putea-o costa şi pe Merkel voturi, spun analiştii. Perioada de campania foarte lungă va da Europei dureri de cap mai mari decât rezultatul alegerilor, întrucât partidele mari din Germania au politici similare.
Mai mulţi analişti consideră că, pentru a-şi reveni, Europa trebuie să reducă datoria Greciei, sa contruiască o uniune bancară credibilă şi să regândească politicile de austeritate care, mulţi admit acum, au dus zona euro într-o a doua recesiune.
La finele lui 2012, zone euro a reuşit să consolideze stabilitatea sistemului financiar, sa reducă temerile că băncile sau pieţele de obligaţiuni ar putea intra în colaps. Totuşi, angajaţii şi firmele din Europa suferă acum cel mai mult de când a început criza financiară, iar problemele cu care se confruntă economia reală şi structura socială este de aşteptat să se agraveze în acest an.
Banca Centrală Europeană speră că revenirea economiei globale şi consolidarea pieţelor financiare din Europa vor duce la o recuperare în acest an. În zona euro, şomajul este de 11,7%, dar se estimează că va atinge un vârf în 2014, a declarat Jennifer McKeown, economist la Capital Economics. „Este destul de clar că recesiunea va continua şi în următorul an”, a spus ea.