Vicepremierul Andrei Spînu anunță că Moldovagaz va livra tot gazul cumpărat de la ruși, regiunii transnistrene. Anunțul vine în contextul în care, tot Spînu, a declarat în această seară că Energocom a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Asta înseamnă că tot gazul livrat de ruși, adică 5,7 milioane de m3 va fi livrat regiunii transnistrene.

”MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a declarat Spînu.

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna decembrie se va ridica preliminar la 785 de dolari SUA per mia de metri cubi pentru SA „Moldovagaz”. A anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

”Volumul livrărilor va rămâne la același nivel - 5,7 milioane de metri cubi pe zi”, a anunțat Vadim Ceban.

Economistul Veaceslav Ioniță a venit cu o reacție la anunțul făcut de vicepremierul Andrei Spînu.

”Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice "fratele" mai mare "лох он и в Африки лох", a declarat economistul Veaceslav Ioniță.

Și fostul premier Ion Chicu s-a arătat perplex de anunțul făcut de ministrul Economiei, Andrei Spînu, menționând că: ”Oamenii ne întreabă: Pe cine domini atunci, când refuzi gazul de la ruși la preț de 785 dolari, ca să-l folosești pe cel de 1882 dolari, procurat în septembrie pentru "rezerve"... tot de la ruși? Pe cine domini atunci, când la prețul gazului de 1031 dolari (în octombrie) cumperi energia electrică de la Cuciurgan cu 62,5 dolari, iar la prețul gazului de 785 dolari (în decembrie) - cumperi curentul cu 73 dolari? Și asta în condițiile, când transnistrenii nu plătesc gazul nici cu 1031, nici cu 785 dolari - adică temei economic pentru a majora kilowattul nu există. Care este sensul să-i achiți Tiraspolului cu 17% mai mult, dacă ei n-au costuri mai mari? Vântul din Germania sau contul din offshore? Cine ne ajută să le răspundem oamenilor?

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, s-a convenit să fie analizată opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE