Vadim Ceban anunță că începând de mâine, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Energocom, iar cel cumpărat de la ruși îl va livra Transnistriei .

”Începând de mâine, SA „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale din două surse. 5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizați de Gazprom în conformitate cu actualul contract și conform volumelor aprobate pentru luna decembrie. Acest volum va fi trimis în valoare de 100% pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către SA MGRES către consumatorii de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, începând de mâine SA „Moldovagaz” va cumpăra gaze naturale de la SA „Energocom”, conform nominalizărilor zilnice, în valoare de 3,5 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe Malul Drept al Nistrului. Astfel, consumul zilnic pentru consumatorii Republicii Moldova va fi de 9,2 milioane de metri cubi de gaze naturale”, anunță șeful de la Moldovagaz.

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că Moldovagaz va livra tot gazul cumpărat de la ruși, regiunii transnistrene. Anunțul vine în contextul în care tot Spînu a declarat în această seară că Energocom a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Asta însemană că tot gazul livrat de ruși, adică 5,7 milioane de m3 va fi livrat regiunii transnsistrene.

”MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a declarat Spînu.

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna decembrie se va ridica preliminar la 785 de dolari SUA per mia de metri cubi pentru SA „Moldovagaz”. A anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

”Volumul livrărilor va rămâne la același nivel - 5,7 milioane de metri cubi pe zi”, a anunțat Vadim Ceban.

Economistul Veaceslav Ioniță a venit cu o reacție la anunțul făcut de vicepremierul Andrei Spînu.

”Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice "fratele" mai mare "лох он и в Африки лох", a declarat economistul Veaceslav Ioniță.

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, s-a convenit să fie analizată opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE