Republica Moldova și UE vor încheia în timpul apropiat un Parteneriat de Securitate și Apărare - un aranjament politic privind cooperare sporită în sfera securității și apărării. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, acesta va fi încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale ale statului.

UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare.  Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE, precizează MAE.

În esență, Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE, în domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea  dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.

În baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice, informează Ministerul de Externe.

Publicația Financial Times a scris despre această propunere a Uniunii Europene care urmează să fie aprobată la un nivel înalt săptămâna viitoare

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE