Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență a fost promulgată de șeful statului, Maia Sandu, asta în pofida asigurărilor date de deputații PAS de a supune proiectul unei expertize din partrea Comisiei de la Veneția. Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei, este o țară candidată la Uniunea Europeană și s-a angajat să nu modifice legislația electorală în an electoral.

În ultimii 10 ani, toate modificările la Codul Electoral din Moldova au fost coordonate cu experții Consiliului Europei și ai Comisiei de la Veneția, chair dacă, de mai multe ori, guvernările de la Chișinău nu țineau cont de aceste avize consultative.

Deputații din fostul Partid Șor și cei din Partidul Renaștere, uniți în blocul politic Victoria, au sesizat Curtea Constituțională. Aceștia cer să fie verificată constituționalitatea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență aprobată în Parlament și promulgată de șefa statului.

„Am depus o sesizare privind Legea cu privire la votul prin corespondență. Legea aceasta a stârnit mai multe semne de întrebare, încălcare procedurii, discriminarea diasporei. Nu s-a așteptat opinia Comisiei de la Veneției. Cum o să voteze diaspora din Federația Rusă, Italia, Franța? Cum au fost selectate țările mai mici unde diaspora este mai mică? Ne dorim ca CC să verifice constituționalitatea legii”, a declarat Marina Tauber

Deputatul Vasile Bolea a adăugat că, sesizarea la Înalta Curte se referă la felul în care a fost aprobată legea în întregime, dar și la prevederi în parte.

„Există o normă care spune că în anul electoral legislația electorală nu se modifică și asta trebuie să fie imperativ pentru orice guvernare. Vor să schimbe regulile de joc în timpul jocului. În plus, acest mecanism de votare prin corespondență presupune începutul procesului nu în ziua alegerii, dar din timp cu 20-21 de zile. Asta presupune că mai multe buletine de vot se vor răspândi în mai multe țări dând posibilitate celor care se vor folosi de mecanism să încerce să fraudeze alegerile. Nu este clar ce se va întâmpla dacă un candidat la prezidențiale se va retrage, iar buletinele de vot vor ajunge la destinatar în versiunea cu toți candidații”, a spus Bolea

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost promulgat de Președintele Maia Sandu. documentula fost adoptat de Parlament în lectură finală la 26 aprilie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE