Un avion american fără pilot a fost interceptat de două avioane iraniene deasupra Golfului Persic.
Un avion american fără pilot de tip Predator a fost interceptat la 1 noiembrie în spaţiul aerian internaţional al Golfului Persic de către două avioane de vânătoare iraniene care au deschis focul asupra acestuia fără să îl atingă, a declarat joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP, citată de Realitatea.net.
Avionul american fără pilot efectua o misiune de supraveghere "de rutină", la aproximativ 30 de kilometri de coastele iraniene, în momentul în care două avioane iraniene de tip Su-25 l-au interceptat, o "premieră" potrivit lui George Little.
Incidentul s-a produs la ora 8.50 GMT, când avioanele de tip Suhoi au deschis focul cu tunul "în cel puţin două rânduri", fără să semnaleze că ar fi avut intenţia să tragă asupra avionului american fără pilot, care nu era înarmat, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
"Statele Unite au transmis iranienilor că vom continua să efectuăm zboruri de supraveghere de rutină deasupra apelor internaţionale, în Golf, conform unei practici stabilite de mult timp şi angajamentului nostru pentru securitate în regiune", a declarat el.
Golful, închis de Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de un important trafic petrolier, este o zonă strategică pentru Satatele Unite, care şi-au consolidat prezenţa militară în regiune din cauza unor tensiuni cu Teheranul în privinţa programului nuclear iranian controversat.
Petrecut cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane, acest incident nu a fost făcut public.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE