Potrivit lui Pavel Postica, „organizarea procesului este împovărată şi însoţită de incertitudini, în condiţiile în care modificările Codului electoral au intrat în vigoare la 15 zile după începutul perioadei electorale pentru alegerile parlamentare noi şi cu doar două zile înainte de începutul perioadei electorale pentru alegerile locale generale”.

Totodată, conform Promo-LEX, anumite prevederi, inclusiv privind finanţarea campaniilor electorale, urmează a fi aplicate în mod diferenţiat  pentru cele două scrutine din 20 octombrie: alegerile parlamentare noi desfăşurându-se preponderent potrivit legislaţiei electorale vechi, iar cele locale generale – în baza legislaţiei noi.

„Noile prevederi legale reglementează nuanţat calitatea de donator a persoanelor cu funcţii de demnitate, de funcţionari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajaţi în organizaţii publice  prin limitarea expresă a sumelor donate. În acest fel, Promo-LEX atrage atenţia Comisiei Electorale Centrale (CEC) că locul de muncă al donatorului ar trebui să fie făcut public în rapoartele financiare, or, numai aşa, cetăţenii, precum şi jurnaliştii de investigaţie  vor avea posibilitatea să monitorizeze sumele donate de funcţionarii publici. Şi doar aşa, în circumstanţele actuale, normele legale pot fi puse în aplicare”, a punctat Pavel Postica.

În altă ordine de idei, directorul de program Promo-LEX a specificat că „CEC ajustează  într-un regim foarte alert legislaţia electorală, pentru a putea organiza echitabil şi corect procesul electoral din toamna curentă”.

Întrebat de MOLDPRES, cum va monitoriza Promo-LEX  campania electorală în secția de votare nr.48, pentru alegătorii Republicii Moldova domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, ţinând cont de experienţa scrutinului din februarie curent, când în spaţiul public au fost lansate mai multe informaţii ce au lăsat suspiciuni asupra procesului electoral în secţiile respective, Pavel Postica a menţionat că “Promo-LEX  va monitoriza procesul electoral în toate sectoarele deopotrivă, conform unei proceduri comune”. Totuşi, sursa citată a constatat că există o diferenţă în acest sens, iar în regiunea transnistreană se desfăşoară mai puţine activităţi electorale faţă de malul drept al Nistrului.

Raportul Promo-LEX cuprinde rezultatele monitorizării în perioada 15 august – 3 septembrie.  Misiunea de observare a alegerilor locale generale din 20 octombrie este desfăşurată de Asociaţia Promo-LEX cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin Programul “Democraţie, Transparenţă şi Responsabilitate”.

Ultimele alegeri în Republica Moldova au avut loc pe 24 februarie, când a fost ales Parlamentul ţării, iar următoarele – alegerile generale locale – urmează să se desfăşoare pe 20 octombrie, când vor fi aleşi 898 de primari și 11580 de consilieri locali. În aceeași zi, în patru circumscripții vor fi organizate alegeri parlamentare noi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE