Parlamentul dezbate astăzi, 16 iunie, în ședința plenară, moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare depusă de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, vicepreședintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a delcarat pentru POLITIK.MD că instituția nu a întreprins nimic pentru a-i ajuta pe agricultori și a eșuat în gestionarea ramurii. 

„Avem o situație ieșită din comun în țară, unde responsabil de domeniu securității alimentare și accesul populației la produsele alimentare este Ministerul Agriculturii. Urmărim inacțiunile ministrului de resort, care a lăsat în voia soartei toți agricultorii din Republica Moldova”, a menționat Mudreac.

Parlamentarul a menționat că, datorită recoltei generoase de anul trecut, securitatea alimentară a țării urma să fie asigurată pe câțiva ani înainte. Dar capacitățile manageriale ale ministrului nu permit dezvoltarea continuă a sectorului și nu oferă  acces sigur al populației la produsele agroalimentare, acces limitat din cauza creșterii galopante a prețurilor și diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.

„În anul 2020 statul era bătut de pandemie iar acumulările la buget erau de minus 40% . Atunci s-au găsit surse financiare pentru a susține agricultorii. Datorită suportului oferit, agricultorii au dispus de surse financiare pentru a se pregăti de anul agricol 2021. Drept urmare, anul trecut an înregistrat un record la produsele cerealiere, datorită căruia nu s-a admis creșterea prețurilor la produsele alimentare. Am aștepta un șir de măsuri și strategii din partea acestui ministru, care până la urmă, nu a mișcat nici un deget ca să acorde suport agricultorilor”, a conchis deputatul.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la șapte zile lucrătoare din data depunerii moțiunii. Dezbaterea moţiunii simple în ședința plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE