Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, se declară surprins de remarcile făcute de Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori. Deputatul că proiectul lui Tofilat, care prevede instituirea administratorilor temporari la întreprinderile energetice, trebuia să ajungă întâi de toate la Ministerul Energiei, instituția primară care se ocupă de politicile energetice din țară, notează ipn.md
„Sunt surprins de aceste remarci. Eu am transmis încă vara un mesaj clar despre acest proiect, și anume că Ministerul Energiei este instituția primară care se ocupă de politicile energetice din țară și că acest proiect trebuia înregistrat și supus consultărilor de către minister. La fel, am transmis acest mesaj și după alegeri. Domnul Tofilat știa din start acest lucru, el discutând permanent cu ministrul”, a precizat șeful comisiei parlamentare pentru economie.
Cu referire la substanța proiectului, dacă acesta rezolvă sau nu o problemă concretă pentru oameni, Radu Marian spune că se va pronunța după ce documentul ajunge la Parlament de la Guvern.
„Pe oameni îi interesează ca resursele energetice care vin în țară să aibă costuri rezonabile și din surse stabile. Pe oameni nu îi interesează telenovele și intrigi politice”, a declarat deputatul Radu Marian.
Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un aviz negativ la proiectul dat. Regulatorul a analizat proiectul de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. ANRE subliniază că legislația actuală oferă soluții adecvate pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv achiziția gazelor naturale. În această perioadă de interimat, Moldovagaz a continuat să procure gaze naturale „conform cadrului legal în vigoare”, fără a întâmpina dificultăți operaționale în acest sens.
Reprezentanții ANRE argumentează că proiectul de lege propus nu este justificat, întrucât cadrul legal existent garantează gestionarea eficientă a situațiilor de guvernanță corporativă fără a afecta funcționarea pieței energetice și fără a pune în pericol stabilitatea sectorului.
Mai mult decât atât, o astfel de inițiativă încalcă directivele UE, or o astfel de modificare ar fi fără precedent nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru spațiul european. Orice derogare de la normele actuale trebuie să fie justificată clar, bine fundamentată și proporțională cu obiectivele urmărite, ceea ce nu este cazul în această situație.
„În același timp, atribuirea competenței ANRE de a desemna conducerea temporară a întreprinderilor reglementate ar crea un conflict de interese, punând în pericol poziția de arbitru imparțial al Agenției. ANRE are responsabilitatea de a monitoriza, reglementa și supraveghea activitățile din sectorul energetic, iar implicarea în decizii de management ar compromite obiectivitatea proceselor de reglementare”, se arată în comunicatul emis de instituție.
ANRE își menține poziția fermă că orice modificare legislativă trebuie să fie bine fundamentată, să respecte cadrul normativ național și internațional, și să evite crearea unor riscuri suplimentare pentru sectorul energetic.
„Reiterăm că, Agenția nu va comenta declarațiile politice sau discuțiile publice și rămâne angajată în exercitarea atribuțiilor sale cu responsabilitate, profesionalism și imparțialitate”, conchid reprezentanții instituției.
Sergiu Tofilat a scris pe Facebook că există riscul ca „Moldovagaz” să nu poată cumpăra gaze naturale și că sunt rezerve până la sfârșitul lunii decembrie. Potrivit lui, în aceste condiții trebuie de acționat de urgență. Or, SA „Moldovagaz” de două luni este fără conducere. Tofilat propune, ca soluție, să fie numită administrare externă, pentru a fi asigurată funcționarea normală a întreprinderii, și a publicat un proiect de lege ce prevede o astfel de pârghie, menționând că i l-a expediat lui Radu Marian în luna septembrie.