Potrivit sursei citate, şi instituţiile media din Moldova au obţinut un scor scăzut la categoria monitorizare a actelor de corupţie. Aceasta deoarece nu este respectat dreptul la libera opinie şi exprimare, garantat de Constituţie.

În ciuda legislaţiei robuste care criminalizează corupţia, agenţia responsabilă de lupta anti-corupţie, care ar trebui să aplice acele legi, se dovedeşte a fi ineficientă. Totodată, sistemul electoral pare a fi unul riguros şi inclusiv, se menţionează în raport cu referire la Republica Moldova.

În raportul Global Integrity: 2008 se mai spune că o problemă care trezeşte îngrijorare se referă la finanţarea ilegală şi netransparentă a formaţiunilor politice – pericolul n umărul unu în ceea ce priveşte corupţia, indiferent de suma de bani care este în joc. Concluzia se referă la toate statele analizate.

Global Integrity: 2008 este o investigaţie exhaustivă în 57 de ţări. Acesta nu măsoară percepţiile despre corupţie, ci mai degrabă evaluează mecanismele de responsabilizare şi transparenţă, aşa cum se manifestă ele (sau nu se manifestă), pentru a preveni corupţia prin intermediul a 300 de „indicatori de integritate”.

Studiul a fost finanţat de către Agenţia Australiană pentru Dezvoltare Internaţională, Agenţia Canadiană pentru Dezvoltare Internaţională, the Legatum Institute şi Banca Mondială. Global Integrity este o organizaţie non-profit recunoscută pentru evidenţierea trend-urilor globale în materie de guvernare şi corupţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE