Romii din Moldova solicită autorităţilor să le creeze condiţii speciale pentru a participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie, a spus Marin Ala, liderul Asociaţiei „Tarna Rom”, într-o conferință de presă, susținută joi, 19 februarie.

„Mulţi dintre romi nu pot scrie cu grafie latină, deoarece au studiat doar patru clase şi noi cerem să li se permită să semneze în listele electorale cum pot. De asemenea, romii se tem de batjocoră din partea funcţionarilor electorali, căci am avut cazuri cînd aceştia au mers la vot, dar au fost luaţi în derîdere”, a mai spus Marin Ala.

„Acum am început o campanie de informare a romilor despre alegerile care vin, care sînt drepturile lor şi cum îşi pot exercita dreptul şi mizăm că nivelul de participare a acestora va fi de 60%”, dar să li se permită să voteze în baza paşaportului sovietic ” a conchis el.

„Practic nici un partid politic nu a venit vreodată să facă campanie electorală în satele populate preponderent de romi, or, în Moldova există 17 sate de acest fel. Romii participă la asemenea întruniri doar în comunităţile mixte. Din păcate, la noi nu există nici un lider politic de etnie romă, dar nici un candidat cu şanse de trecere în viitorul Parlament”, a mai spus Marin Ala.

El a precizat că la alegerile parlamentare din 2005 la vot au ieşit cca. 20% din cei 100 mii de romi cu drept de vot.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE