Republica Moldova are cea mai proastă situaţie din CSI la un şir de indicatori economici, arată datele pentru primul trimestru al Comitetului de Statistică al CSI. Moldova a înregistrat cele mai mari scăderi din CSI la transporturi şi investiţii, transmite Politik.

Transportatorii moldoveni au raportat, pentru lunile ianuarie-martie 2009, o prăbuşire a transporturilor cu 64%, aceasta fiind cea mai mare descreştere. Ucraina a înregistrat un regres de 33%, iar Rusia - de 22%. Singurele care au raportat creşteri în transporturi sunt Tadjikistan (4,1%) şi Kârgâstan (8,9%).

Republica Moldova are cea mai proastă situaţie şi în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor în capital fix. Astfel, volumul plasamentelor a scăzut în primul trimestru cu 40%, urmează Armenia, cu un regres investiţional de circa 21% şi Rusia, cu o descreştere de 16%. Majorarea investiţiilor a fost consemnată în Tadjâkistan (51%), Kârgâstan (31%), în Belarus (20%), şi Azerbaidjan (15%).

Totodată, țara noastră este penultima în CSI după evoluţia în industrie, comerţul cu amănuntul şi indicele preţului la producător. În primul trimestru 2009, regresul industrial a fost cel mai mare în Ucraina, de 32%, urmată de Republica Moldova - 24%, Kârgâstan - 20% şi Rusia - 14%.

„Rezultatele macroeconomice ale Republicii Moldova vor fi mai bune decât la vecini, cu precondiţia că în ţară va fi stabilitate politică", declarase recent vicepremierul în exerciţiu Igor Dodon, ministru demisionar al Economiei şi Comerţului.  

Pe de altă parte, ministrul demisionar al Finanţelor, Mariana Durleşteanu, estimase că Republica Moldova va fi marcată în acest an de o contracţie economică de 1%, în timp ce FMI estimase o scădere a PIB-ului cu cel puţin 5%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE