“Principalul salt în dezvoltarea e-Guvernării în R.Moldova va fi efectuat în acest an, în urma unui pachet amplu de acţiuni elaborate de MTIC”, susţine Alexandru Oleinic, Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, menţionând că “eforturile din anii precedenţi în domeniul e-Guvernării fiind fragmentare şi din această cauză soluţiile create au o eficienţă foarte scăzută”.
Analizând situaţia creată, experţii MTIC, au ajuns la concluzia că un principal impediment spre dezvoltarea e-Guvernării este lipsa unei structuri/instituţii care să centralizeze şi să dirijeze toate eforturile în acest sens. Trebuie să fie o instituţie care să dispună de suficientă autoritate pentru a promova schimbările necesare.
Alexandru Oleinic susţine că “un exemplu foarte bun în acest sens este experienţa singaporezilor. Am iniţiat la finele anului 2009 negocieri cu organizaţia responsabilă de dezvoltare a e-Guvernării în Singapore – IDA pentru a prelua experienţa dumnealor. A fost semnat şi un acord de intenţii între guvernele noastre”.
În acest scop a fost creat un grup de lucru interministerial care va stabili care vor fi acele servicii care merită să fie implementate în primul rând şi care vor fi atribuţiile şi forma juridică a Centrului de e-Guvernare.
Departamentul Afacerilor Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite monitorizează pe plan internaţional Indicele de dezvoltare a e-Guvernare: e-Government Readiness Index (e-GRI). Acest index reflectă starea infrastructurii tehnologice şi nivelul de pregătire educativă în ţară în domeniul TIC şi arată în ce măsură Guvernul utilizează capacitatea TIC pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării şi cetăţenilor. Totodată, indexul permite efectuarea analizei comparative a nivelului şi tendinţelor de dezvoltare a e-Guvernării în diferite ţări ale lumii. Topul celor 10 ţări cu nivel avansat de e-Guvernare şi Lista ţărilor CSI, aranjate după valoarea Indicelui e-GRI poate fi găsit pe site-ul MTIC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE