Ion Muruianu a fost demis joi, 4 martie din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie cu majoritatea parlamentară. Deputaţii comunişti nu erau prezenţi în sală în momentul în care a fost votată demiterea acestuia. Muruianu rămâne, însă în funcţia de judecător.
Tot astăzi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a admis spre examinare demersul lui Ion Muruianu, care a cerut CSM să se expună asupra intenţiei Parlamentului de a-l demite.
După mai multe insistenţe ale jurnaliştilor, dar şi a mai multor jurişti, Parlamentul a inclus pe ordinea de zi a şedinţei demiterea lui Muruianu. Potrivit legislaţiei, preşedintele CSJ este numit, dar şi demis din funcţie de către Parlament.
Anterior, ex-preşedintele Vladimir Voronin i-a luat apărarea lui Muruianu, calificându-l drept unul din cei mai oneşti judecători.
Muruianu a fost intens mediatizat şi criticat după ce a numit jurnaliştii “câini turbaţi”. Declaraţia acestuia a survenit după ce i s-a imputat că a pierdut 8 dosare la CEDO prejudiciind bugetul ţării noastre cu aproape 3 mln de euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE