Republica Moldova a obținut un câștig de cauză împotriva companiei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”. Cererea depusă de Ministerul Justiției a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris.
Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era competentă să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.
Ca efect direct al deciziei Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat „MoldATSA”, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. Asta după ce, de aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia.
Amintim că, procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșate în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians" contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari - cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj.
În urma deciziei de astăzi din capitala Franței, sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului din Ucraina de către statul nostru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE