În ciuda numărului în creştere de dosare depuse de moldoveni pentru acordarea cetăţeniei române, promisiunea lui Traian  Băsescu, potrivit căreia organele abilitate vor procesa 10.000 mii de dosare pe lună, este încă departe de realitate, notează Jurnalul Naţional.

Potrivit cotidianului român, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a soluţionat, doar în acest an, aproape 18.500 de cereri şi tot în 2010 au fost înregistrate în jur de 54.200 de cereri de reacordare şi redobândire a cetăţeniei române.
Datorită numărului mare de cereri înregistrate pentru acordarea cetăţeniei române, guvernul român a  mărit numărul de persoane care să se ocupe de dosarele de acordare a cetăţeniei, şi asta se întâmplă chiar dacă  autorităţile de la Bucureşti au anunţat  reducerea numărului de angajaţi ai aparatului guvernamental.
Astfel, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie Română (ANC), creată în acest an, la indicaţia preşedintelui român,  are de patru ori mai mulţi angajaţi decât o altă direcţie, numărul de posturi crescând de la circa 30 la 126.  Circa 16  dintre posturile oferite de ANC sunt de consilieri juridici, asimilaţi magistraţilor, cu un salariu mediu de 6.000 - 7.000 ron. Aceştia,  se bucură de toate drepturile de care beneficiază un judecător sau procuror, iată de ce bătălia pentru aceste posturi a fost foarte mare, mai scrie cotidianul român.
Amintim că, problema cetăţeniei a ridicat  nenumărate reacţii externe. Luna trecută, cotidianul italian Il Giornale menţiona într-un articol: "Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte visul României Mari, iar astfel sute de mii de nefericiţi din Republica Moldova, cărora Bucureştiul le va elibera paşapoarte româneşti, vor putea intra liber în Uniunea Europeană, ţările europene fiind astfel păcălite...
“În birourile Ambasadei, funcţionarii fabrică pe bandă rulantă noi paşapoarte româneşti care pot garanta moldovenilor dreptul la liberă circulaţie în Italia şi în alte 27 de ţări ale UE. Până astăzi, politica Bucureştiului a făcut cadou documentul miraculos pentru peste 120.000 de moldoveni. Dar e doar începutul”.
Şi “The Telegraph” a relatat despre situaţia din Republica Moldova, ai cărei cetăţeni vor fi primiţi în Europa cu ajutorul României care "deschide uşa din dos pentru mii de moldoveni", titrează publicaţia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE