Expertul independent, Mihail Manoli, fost ministru al finanţelor, spune că proiectul bugetului de stat pentru 2010, adoptat de Guvern, reflectă situaţia concretă din ţară, în condiţiile crizei economico-financiare.
„Spre deosebire de alţi ani, deficitul bugetar este mai mare, dar avem şi o situaţie de criză şi trebuie să facem faţă situaţiei existente, care nu a fost recunoscută de guvernarea precedentă”, spune Mihail Manoli.
„Sunt un şir de propuneri în domeniul fiscal, inclusiv majorarea accizelor, a unor impozite, s-au preconizat încasări de la unele privatizări care, în opinia mea, sunt menite să stopeze într-o măsură oarecare corupţia. Cele mai mari întreprinderi de stat trebuie să fie incluse în programul privatizării, dar să avem o privatizare în folosul ţării, pentru că în ultimii ani au fost privatizări de care au beneficiat mai mult grupuri de oameni, care au fost mai aproape de putere”, explică analistul.
„Mulţi critică transferul de finanţe în teritoriu, dar asta cred că nu este o chestiune ce ţine de legea bugetului, dar de problema că noi nu avem practic teritoriu şi trebuie să revenim la reforma teritorială. Odată cu trecerea al raioane în 2002, vedem că raioanele nu au sursele lor de venit. Asta nu este vina guvernării actuale, pentru că bazele au fost puse în anii 2001-2002”, mai spune Mihail Manoli.
Proiectul Legii bugetului pentru anul 2010 va fi prezentat pentru dezbateri parlamentare vineri, 18 decembrie. Reprezentanţii partidului de opoziţie, PCRM, declară că proiectul este prezentat cu mare întârziere.
Conform legislaţiei în vigoare, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte proiectul Legii bugetului spre examinare cabinetului de miniştri la începutul lunii septembrie. Potrivit noilor autorităţi, acest lucru a fost imposibil de realizat pe motiv că guvernarea precedentă nu a lucrat asupra proiectului, iar guvernul Filat a fost instituit abia la 25 septembrie.
Potrivit proiectului aprobat de executiv, deficitul bugetului de stat este preconizat de peste 4 mlrd lei, ceea ce constituie 21,4% din cheltuieli. Se prevede că, în comparaţie cu indicatorii prognozaţi în 2009, veniturile la bugetul de stat în anul viitor se vor majora cu circa 2 mlrd lei, iar cheltuielile – cu peste 1 mlrd.
Potrivit proiectului aprobat de guvern, veniturile în buget pentru 2010 se estimează în sumă de 15,19 mlrd lei, iar cheltuielile în sumă de 19,32 mlrd lei. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE