Ministrul a explicat aceste refuzuri prin faptul că au fost majorate prețurile la resursele energetice pentru fabricarea medicamentelor, iar rulajul pentru R.Moldova este foarte scăzut.
”Din 15 state ale Comunității Europene au fost selectate 3 cu cele mai mici prețuri la medicamente, pentru evaluarea ulterioară a prețului mediu. Producătorii din cele 3 țări de referință ale CSI: Ucraina, Rusia și Belorusia au refuzat să se înscrie în lista de furnizori, deoarece nu doresc să se conformeze acestor prețuri”, a menționat Usatîi.
Potrivit ministrului, peste 6 mii denumiri ale medicamentelor au fost sesizate, dintre care 4.118 de prețuri au fost modificate. Astfel, Dopamin a fost ieftinit de la 142 lei - la 106 lei; Neurotop de la 131,9 lei - pînă la 98 lei; Midocalm acum costă 41,6 lei. Dintre medicamentele antibiotice au fost stabilite prețurile pentru : Cefazolin - 28,1 lei; Ampicilina va costa 54,7 lei, iar Doxiciclina - 23,6 lei.
Anterior, Executivul a aprobat modificările şi completările operate în Regulamentul privind formarea preţurilor la medicamente şi alte produse farmaceutice şi parafarmaceutice. În acest context, Vlad Filat a menţionat că întocmirea Catalogului naţional de preţuri ale producătorilor la medicamente reprezintă doar o etapă, în ceea ce priveşte reglementarea preţurilor la medicamente. Prim-ministrul a solicitat intensificarea dialogului cu producătorii de produse farmaceutice în vederea cunoaşterii propunerilor şi obiecţiilor acestora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE