„Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Platon a fost absolut ilegal condamnat și ilegal își ispășește pedeapsa”, a declarat procurorul general.

„În baza probelor acumulate, procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia, lucru de care anterior a fost privat. Vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a mai adăugat Alexandr Stoianoglo.

La 14 decembrie 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentință care include și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior, dar și în dosarul în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților din detașamentul „Pantera”.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august 2016. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

La 25 iulie 2016, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele lui Platon, iar la 26 iulie același an, acesta a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei.

Iar la 22 februarie curent, Ministerul rus de Interne i-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a 37 de miliarde de ruble din Rusia, în perioada 2013-2014.

Recent, termenul de detenție al lui Veaceslav Platon a fost redus cu doi ani, pentru condiții proaste de detenție.

Iar la 3 februarie, hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care la data de 12 decembrie 2017 Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera” a fost casată integral și trimisă la rejudecare.

 

 

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE