Procuratura Generală a anunțat miercuri, 26 octombrie, că proiectul de lege propus de către deputații PLDM, privind modificarea legii cu privire la Procuratură contravine legislației și actelor normative internaționale.
 
Temeiurile propuse de autorii proiectului, de eliberare din funcţie a Procurorului au un caracter general şi ambiguu şi pot fi aplicate necondiţionat, în cazul adoptării lor, tuturor procurorilor, şi în special, celor care deţin funcţii de conducere, afirmă Procuratura.
 
Potrivit unui studiu efectuat de procurori motivele de eliberare a procurorilor din ţările UE au un caracter individualizat, accesibil şi precis: demisia; atingerea plafonului de vîrstă; pensionarea acestuia; incapacitatea profesională, inclusiv din motive de sănătate; sancţiunea disciplinară; condamnarea definitivă a procurorului pentru o infracţiune și pierderea cetăţeniei.
Potrivit Standardelor adoptate de către Asociaţia Internaţională a Procurorilor la 23 aprilie 1999, se prevede că „Utilizarea discreţiei de procuror, atunci cînd este permisă în cadrul unei jurisdicţii, trebuie să fie exercitată în mod independent şi fără imixțiuni și presiuni politice.”
De asemenea, Procuratura mai scrie că potrivit Constituţiei R. Moldova, judecătorii Curţii Constituţionale, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, Procurorul General, membrii CEC şi alte persoane nu pot fi supuse aceluiaşi tratament precum persoanele politice. Aceste persoane nu pot fi demise pînă la expirarea mandatului pentru lipsă de loialitate sau pierderea încrederii din partea grupurilor politice care le-au propus sau le-au numit. Termenul mandatului exercitat de ei nu poate fi redus pentru motivele subiective menţionate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE