poza simbol„Nu am colaborat, sub nici o formă, cu organele fostului KGB sovietic” a spus, săptămâna trecută, într-o „declaraţie de autolustraţie” Veaceslav Stăvilă, doctor în ştiinţe istorice, membru al Comisiei pentru cercetarea şi analiza activităţii regimului comunist-totalitar în R. Moldova.
Stăvilă i-a îndemnat şi pe ceilalţi membri ai Comisiei să facă asemenea declaraţii scrise, din care să rezulte că nu au fost informatori ai serviciilor speciale în perioada sovietică.
Politik.md a contactat telefonic mai mulți membri ai Comisiei pentru a afla părerea despre declarația lui Stăvilă.
Gheorghe Cojocaru, preşedintele Comisiei, a spus că este o inițiativă privată și că fiecare cetățean decide pentru sine dacă e să facă sau nu o asemenea declaraţie, refuzând să ofere un răspuns concret. ”Comisia nu are abilitatea de a impune cuiva un punct de vedere și nu ține de competența comisiei să decidă acest lucru, ci de competenţa clasei politice. Este o perioadă extrem de încordată, Comisia are niște obiective pe care trebuie să le atingă și eu prefer să mă concentrez asupra acestor obiective”, a mai spus Cojocaru.
Ion Varta nu vede nici o problemă în acest sens: ”Cred că toată lumea se va conforma unei reguli, rămâne de văzut ce va decide echipa. Personal, sunt de acord, pentru că e necesar să adoptăm un regim al lustrației. Este nevoie să vedem „contribuția” avută de fiecare în perioada sovietică, ce a făcut, cum s-a manifestat și, în felul acesta, să eliminăm multe obstacole din calea noastră, pentru a ne democratiza și a avansa într-un regim mai rapid”. 
Sergiu Chircă, membru al Comisiei, spune că nu are pentru ce face asemenea declarații: ”Asta pentru că nu am colaborat cu KGB-ul, eu am fost urmărit și pedepsit de regim, în decembrie 1965 am fost dur pedepsit, ulterior urmărit și am fost nevoit să părăsesc serviciul la Academia de Științe, de fapt, am rugat colegii mei, care vor merge la SIS, poate îmi găsesc dosarul”.  
Și Vasile Bahnaru este de acord să facă o declarație în acest sens, dar nu crede ca aceasta va fi în curând.
Amintim că preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a semnat, la 14 ianuarie, un Decret, prin care a creat Comisia pentru cercetarea şi analiza activităţii regimului comunist-totalitar în R. Moldova, Comisie din care fac parte 30 de persoane. Pe 1 iunie 2010, comisia urmează să prezinte un raport cu privire la rezultatele cercetărilor.
Politik.md va continua să afle părerile celorlalți membri ai Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului privind necesitatea unor declarații de autolustrație despre colaborarea/necolaborarea cu serviciile de securitate din perioada sovietică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE