Cetăţenii Republicii Moldova care au domiciliul în raza de 30 de km de la frontiera cu România şi cad sub incidenţa Acordului de mic trafic la frontieră pot depune, începând cu 1 martie cererea pentru a obţine permisul de mic trafic la frontieră, care le va permite călătoria în România fără vize.
Cererile pot fi depuse la secţia consulară a Ambasadei României de pe strada Vlaicu Pârcălab, a anunţat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Turea.
Permisele se eliberează gratuit. Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile, iar cel de eliberare a permiselor - maximum 60 de zile, dar în funcţie de capacitatea de procesare acesta poate fi mult mai restrâns.
Turea a atras de pe acum atenţia viitorilor posesori ai permiselor să nu încerce să depăşească zona de 50 km de la hotar, atunci când vor intra în România. „Comisia Europeană a anticipat asemenea perspective şi controlul va fi foarte riguros. Sunt prevăzute sancţiuni concrete, inclusiv retragerea permisului. După aderarea României la spaţiul Schengen, interdicţia s-ar putea referi la întreaga zonă Schengen”, a spus el.
Referindu-se la problema deschiderii consulatelor româneşti la Bălţi şi Cahul, care de asemenea vor putea acorda permise de mic trafic, Turea a spus toate problemele privind sediile şi acum are loc utilarea cu echipamentul necesar pentru activitatea normală.
Acordul de mic trafic va fi pus în aplicare începând cu 31 martie, după cum au anunţat anterior autorităţile române.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE