Activitatea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, ar putea duce la rescrierea istoriei, repetarea scenariul ucrainean, polonez de manifestare a unor atitudini rusofobe la nivel naţional, potrivit reprezentanţilor organizaţiei “Molodaia Gvardia” din Rusia şi Ligii Tinerilor Ruşi din Moldova (LTR), citaţi de molgvardia şi oprf.ru.
“În Moldova are loc repetarea scenariului Ţărilor Baltice, Ucrainei şi Poloniei”, a declarat Andrei Tatarinov, membru al Camerei Publice a Federaţiei Ruse [Общественнaя палатa РФ], reprezentant al „Tinerei Garde” a partidului “Rusia Unită" în cadrul mesei rotunde de la Chişinău, dedicată problemei falsificării istoriei.
„Crearea comisiei de condamnare a comunismului este primul pas spre manifestarea unor atitudini rusofobe în republică. O asemenea situaţie este convenabilă doar guvernanţilor actuali, care văd Moldova în componenţa Uniunii Europene şi NATO”, a explicat Tatarinov.
Tratarea unilaterală a istoriei, obiectul de studiu al noii comisii, va duce, în final, la dezbinarea societăţii şi interzicerea limbii ruse, precizează membrul organizaţiei “Molodaia Gvardia”.
La rândul său, preşedintele Ligii Tinerilor Ruşi din Moldova, Igor Toleanţev, susţine că în cărţile de istorie din şcoli şi universităţi, al doilea război mondial a fost câştigat de SUA şi Europa, iar despre rolul Rusiei este scris câteva rânduri: "În acelaşi timp, este idolatrizat dictatorul fascist din România, mareşalul Antonescu. În scopul de a preveni o astfel de falsificare neruşinată, noi trebuie să atragem atenţia comunităţii internaţionale asupra acestei probleme", a mai spus Toleanţev.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE