Moldova își diversifică sursele de aropvizionare cu gaz. Ministerul Energiei a anunțat că RM și Ucraina au fost acceptate în coridorul vertical de transport al gazelor din care fac parte Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Asfele, primul lot de gaz lichefiat ar putea ajunge săptămâna viitoare din Grecia în Republica Moldova.

Memorandumul a fost semnat la Atena de șefii operatorului național de transport Vestmoldtransgaz cu participarea ministrului Energiei, Victor Parlicov. Înțelegerea va permite livrările de gaze din Azerbaidjan și Grecia, stocarea lor în depozitele din Ucraina și în același timp pomparea lor prin conducta transbalcanică în sistemul național de gaze.

Proiectele de interconectare electroenergetică cu România Suceava-Bălți și Vulcănești-Chișinău au fost incluse de asemenea pe platforma de conectivitate energetică în Europa de Sud-Est.

„Particip la reuniunea Ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), ce se desfășoară la Atena, Grecia. Am remarcat cu toții că, în ultimii ani, regiunea a trecut prin transformări radicale din punct de vedere energetic, prin intermediul „coridorului vertical” regiunea poate să devină o alternativă viabilă Gazpromului pentru asigurarea securității alimentării Europei cu gaze naturale”, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul menționează că un prim lot de GNL destinat Republicii Moldova va ajunge la noua unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) de la Alexandroupolis, Grecia, săptămâna viitoare, reprezentând o achiziție de test efectuată de către Energocom. Ulterior, acesta va fi transportat spre Republica Moldova.

În cadrul reuniunii CESEC, ce se desfășoară astăzi la Atena, operatorii de sistem de gaze din țările membre au semnat și un memorandum privind extinderea capacității gazoductului transbalcanic și funcționarea în revers a tuturor celor trei conducte, nu doar a uneia, ca în prezent.

Deși conducta transbalcanică are o capacitate nord-sud de 27 de miliarde m3/an, în prezent sunt disponibile doar 5 miliarde m3/an la granița româno-bulgară și 4 miliarde de metri cubi pe granița româno-ucraineană. Gazoductul transbalcanic a transportat istoric gaze rusești spre Balcani prin Ucraina, Moldova și România, însă a rămas inactiv după ce Rusia a direcționat, în 2020, exporturile de gaze spre Balcani pe liniile TurkStream 1 și 2.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE