Kuupik Kleist a obținut o victorie impresionantă la alegerile parlamentare organizate săptămâna aceasta în Groenlanda. Cu 43,7% din voturi, formațiunea, care apără interesele eschimoșilor, a depășit Partidul Social Democrat, aflat la putere timp de 30 de ani. Obținând 26% din sufragiu, social-democrații în frunte cu ex-premierul Hans Enoksen, vor avea în Parlament, doar 9 mandate din 31 necesare pentru a avea majoritatea abolută.
Groenlanda este teritoriu insular autonom din nordul Oceanului Atlantic, care, timp de 300 de ani, este parte a Regatului Danemarcei. Populația este reprezentată de eschimoşi şi europeni. Teritoriul său este bogat în rezerve de petrol, gaze, aur și uraniu. Aceasta nu este membră a familiei europene, la fel ca Danemarca, în 1985 părăsind Comunitatea Europeană, predecesoarea Uniunii Europene.
La 21 iunie în Groenlanda va intra în vigoare noul regim de autonomie extinsă față de Copenhaga. Acesta presupune dreptul populației la auto-determinare şi controlul asupra resurselor naturale proprii. Pentru acordarea unei autonomii s-au pronunțat peste 75% din populația insulei la referendum-ul, desfășurat în luna noiembrie 2008.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE