În cadrul conferinței de presă susținute la Chișinău, Mircea Geoană, candidat la funcția de președinte al României, a criticat candidatura lui Nicolae Ciucă, susținut de Partidul Național Liberal. Geoană a afirmat că șansele lui Ciucă de a accede în turul doi al alegerilor prezidențiale sunt inexistente, calificând voturile pentru acesta drept „aruncate”.
„Domnul Ciucă are zero șanse să intre în turul doi. Este un candidat pe care pierzi voturile. Este la 9%, iar șansele sale sunt inexistente. Mesajul meu este clar: dacă există un reflex de a vota în direcția respectivă, este efectiv un candidat pe care pierzi voturile”, a declarat Mircea Geoană.
Fostul secretar general adjunct al NATO a subliniat și impactul negativ al asocierii lui Ciucă cu actualul președinte Klaus Iohannis, despre care Geoană a spus că este „foarte nepopular” în România și în diaspora. „Nu știu cum e aici, în Basarabia, dar în România Iohannis este foarte nepopular. Voturile pentru PNL vor fi foarte reduse, atât în România, cât și în afara ei”, a adăugat Geoană.
Mircea Geoană a făcut un apel către electoratul din Republica Moldova și diaspora moldovenească să opteze pentru „votul pragmatic”. „Nu mai reprezintă o soluție. Domnul Ciucă nu este o soluție pentru viitorul României”, a concluzionat Geoană, invitând votanții să ia în considerare impactul alegerii unui președinte capabil să sprijine relațiile dintre România și Republica Moldova și să mențină țara pe traiectoria pro-europeană.
Geoană a subliniat importanța cooperării dintre cele două țări, mai ales în contextul provocărilor regionale actuale.
„România trebuie să mobilizeze resurse și imaginație politică suplimentare pentru a sprijini Republica Moldova. Vreau ca în mandatul meu prezidențial România să devină principalul contribuitor al centrului pentru comunicare strategică și luptă împotriva dezinformării de aici, de la Chișinău”, a declarat Geoană. El a adăugat că România ar trebui să fie primul stat care investește în reziliența societății din Republica Moldova, pentru a contracara asaltul hibrid al Federației Ruse.
Candidatul a propus crearea unui departament special în cadrul administrației prezidențiale a României, dedicat relației cu Republica Moldova, condus de o persoană cu dublă cetățenie, română și moldovenească. „Vreau ca cineva care cunoaște în profunzime problemele Republicii Moldova să lucreze pentru mine și pentru administrația mea, pentru a intensifica colaborarea”, a precizat el.
Geoană a mai discutat despre sprijinirea procesului de justiție din Republica Moldova. „Propun ca 500 de tineri magistrați moldoveni să aibă acces la pregătire în România, iar judecători români integri să sprijine eforturile de consolidare a sistemului judiciar de aici”, a explicat candidatul, subliniind importanța combaterii corupției.
Pe lângă dimensiunea politică și judiciară, Geoană a evidențiat și aspecte economice. El a menționat că România va investi în energie regenerabilă și va sprijini interconectarea energetică cu Republica Moldova, inclusiv prin furnizarea de energie curată și accesibilă. „Vom lucra pentru a crea condiții mai bune atât în România, cât și în Republica Moldova, pentru ca tinerii să aibă șansa de a reveni acasă”, a declarat Geoană.
În contextul războiului din Ucraina, Geoană a subliniat că România și Republica Moldova pot colabora pentru a sprijini reconstrucția țării vecine. El a propus organizarea, în 2026, a unei conferințe internaționale a donatorilor pentru reconstrucția Ucrainei, găzduită împreună de România și Republica Moldova.
În încheiere, Mircea Geoană a făcut un apel către cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie să participe la alegerile prezidențiale din România. „Un vot pentru mine și pentru viziunea mea înseamnă o Românie mai implicată în sprijinirea Republicii Moldova”, a concluzionat el, subliniind că relația dintre cele două state este esențială pentru viitorul european al regiunii.