Anularea concursului pentru alegerea procurorului general este un fapt regretabil. Declarația a fost făcută de către președintele Maia Sandu. Șeful statului a precizat că urmează să poarte discuții cu membrii Comisiei Europene despre acțiunile de mai departe, asta în condițiile în care numirea unui procuror general până în luna martie a fost o condiție pentru acordarea statului de țară candidată la UE, notează radiomoldova.md

„E regretabil lucrul care s-a întâmplat. O să vedem care vor fi discuțiile cu echipa Comisiei Uniunii Europene. Noi ne dorim să avem procese corecte, transparente în care toți cei care participă dau dovadă de o atitudine responsabilă și nu încurcă cifrele. Este vorba de o funcție foarte importantă, e vorba de calitatea justiției în Republica Moldova și calitatea instituțiilor, care trebuie să apere cetățenii acestui stat”, a declarat Maia Sandu.

Pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru alegerea procurorului general, deși, după proba interviului, câștigător a fost desemnat adjunctul de la Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care a acumulat cel mai mare punctaj.

Motivul invocat pentru anularea concursului a fost faptul că unul dintre candidați, mai exact procurorul general interimar, Ion Munteanu, a fost depunctat de către membrul CSP Olesea Vîrlan. Președintele CSP Dumitru Obadă i-a cerut demisia lui Olesea Vîrlan, iar în caz de refuz Obadă a spus că va demisiona el

Ieri, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că instituția pe care o conduce a inițiat un proces penal pentru investigarea tuturor circumstanțelor care au dus la anularea acestui exercițiu de numire a unui procuror general.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE