Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție a fost discutat la Președinție. La discuții au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile și ai presei specializate în domeniile justiției și anticorupție, anunță instituția prezidențială.

„Președintele Maia Sandu a avut astăzi discuții pe textul documentului de concept privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție”, se arată în comunicatul Președinției.

Potrivit sursei citate, Maia Sandu a prezentat obiectivele și elementele de bază ale conceptului creării instanței judecătorești specializate în examinarea cazurilor de corupție mare.

În discuții au fost făcute mai multe sugestii pentru îmbunătățirea inițiativei.

Procesul de consultări va continua în următoarele săptămâni.

Ieri, Instituția prezidențială anunță despre elaborarea Conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție.

Inițiativa legislativă privind instanța judecătorească anticorupție va fi înainta Parlamentului Republicii Moldova.

Anterior experții în drept au menționat că autoritățile ar trebui să renunțe la inițiativa privind crearea unei instanțe judecătorești anticorupție pentru că aceasta nu este justificată din punct de vedere al necesităților juridice, vine în contradicție cu procesul de optimizare a hărții judecătorești și, în esență, este contrară obiectivelor declarate de autoritățile moldovenești cu privire la lupta cu corupția. Potrivit experților, o soluție eficientă în lupta cu corupția ar fi consolidarea Procuraturii Anticorupție (PA), iar o alternativă creării instanțelor judecătorești ar fi specializarea judecătorilor din instanțele existente. Crearea unei instanțe și complete specializate anticorupție presupune o specializare îngustă a unui număr redus de judecători. Nu există standarde internaţionale privind specializarea îngustă a judecătorilor. Experții consideră că divizarea jurisdicţiei pe subramuri de drept sau categorii de dosare este mai puţin potrivită pentru statele cu o populaţie mică şi un nivel redus de activitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE