Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă astăzi la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, reuniune la care Republica Moldova va fi invitată să devină stat participant asociat la inițiativă.

Este al doilea astfel de summit pe care România îl organizează, după cel din 2018, reuniune care a presupus atingerea “maturității politice” a Inițiativei prin deciziile convenite. Summitul din 2023 va marca extinderea, în premieră, a Inițiativei.

O decizie cu impact așteptată este aceea că Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M, după cum a anunțat președintele Iohannis într-un discurs susținut cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

De asemenea, potrivit unui anunț al Guvernului, președinta Maia Sandu va avea și o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

La summitul celor Trei Mări de la Palatul Cotroceni vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

A doua zi, pe 7 septembrie, va fi organizată, de către Guvernul României, sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE