Voronin a apreciat că protestul tinerilor din 7 aprilie „a traumatizat şi a polarizat societatea”, iar vinovate de situaţia creată sunt „partidele liberale”, care „au aruncat Moldova în anii 1990” şi vor „să abată ţara de pe calea integrării europene”.

Şeful statului a mai declarat că guvernarea de la Chişinău „nu se răzbună pe nimeni” şi că „se deosebeşte de dictatură”. Astfel, în acest sens, Voronin a precizat că toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi, urmând ca „reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii, care au profitat de situaţia politică complicată, să rămână în locurile de detenţie”.

Şeful comunist nu a ezitat să constate şi „ostilitatea deosebită a televiziunilor române” faţă de acţiunile de protest de la Chişinău.

Voronin l-a acuzat pe Traian Băsescu, președintele României, de „amestec în treburile interne ale Republicii Moldova”, deoarece ar oferi „susţinere pentru partidele liberale”, care „luptă împotriva statalităţii”. Liderul comunist a mai subliniat că România „a participat la acţiuni stradale în altă ţară”, iar aceste acţiuni urmează să reprezinte „obiectul unei investigaţii europene”.

Pentru refacerea relaţiilor bilaterale moldo-române, Voronin a propus că România trebuie să semneze „tratatul de bază şi de frontieră” şi să se ghideze de modelul „relaţiilor excelente” dintre Polonia şi Ucraina.

Vă prezentăm apelul televizat al preşedintelui în exercițiu Republicii Moldova, Vladimir Voronin, 15 aprilie 2009

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE