Presa rusă relatează despre incidentul de reţinere la frontiera Rusiei a unui lot de vinurilor moldoveneşti şi declaraţia şefului serviciului sanitar de la Moscova [Rospotrebnadzor], Ghenadii Onişcenko, despre o posibilă înăsprire a sancţiunilor faţă de importul vinurilor din Republica Moldova, ca o reacţie la politica promovată la Chişinău de apropiere de Occident şi răcirea a relaţiilor cu Federaţia Rusă.
Cotidianul “Vremia Novostei” în ediţia de marţi, 6 aprilie, scrie că „diplomaţia vinului”, este un fenomen frecvent întâlnit în relaţiile contradictorii ale Rusiei cu vecinii: „există o interdependenţă între calitatea băuturilor alcoolice şi nealcoolice, fabricate pe teritoriul statelor vecine cu Rusia şi mediul politic internaţional”. Astfel, invocarea motivului că băuturile alcoolice nu întrunesc condiţiile necesare pentru consum, se observă în special, în perioada „răcirii relaţiilor” cu Federaţia Rusă.
Interzicerea de către Serviciul federal rus de supraveghere în domeniul protecţiei drepturilor consumatorului, Rospotrebnadzor, la un control la frontieră, a unui lot de vin de calitate proastă din Moldova se înscrie în „contextul semnării Protocolului între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România privind colaborarea Forţelor Aeriene şi decizia României de a găzdui scutul american antirachetă pe teritoriul său”, explică “Vremia Novostei”.
Aceeaşi explicaţie de ordin politic invocă ziarul moscovit „Komsomolskaia Pravda”. „Actuala conducere a R.Molodvei s-a pronunţat pentru un curs european al ţării, susţinerea amplasării scutului antirachetă în vecinătatea graniţelor sale şi dorinţa de aderarea la NATO”, drept rezultat adaugă publicaţia electronică “Utro.ru”: “Băutura zeilor de pe malul râului Nistru din nou va fi dată uitării în Rusia”.
Totodată şi publicaţia „Gazeta.Ru”, care citează analişti ruşi, comentează că actualul „curs al Chişinăului irită Moscova”, iar declaraţia directorulului Rospotrebnadzor-ului [Ghenadii Onişcenko] de a „înăspri sancţiunile” faţă de importul vinurilor moldoveneşti este un joc politic.
”Tot ceea ce face şeful Serviciului rus de control sanitar, Ghenadii Onişcenko este legat de politică....”, consideră Aleksei Vlasov, directorul general al Centrului analitic şi de informare de pe lângă Universitatea de Stat din Moscova, citat de GZT.ru. Odată cu venirea la putere a lui Mihai Ghimpu [preşedintele parlamentului moldovean, preşedintele interimar al Republicii Moldova], orientarea pronunţat euro-atlantică a Chişinăului irită, în mod firesc, Kremlinul”.
Un exemplu concret în acest sens este, în opinia analistului rus, decizia recentă a Republicii Moldova de a sărbători la 9 mai nu Ziua Victoriei, ci Ziua Europei (sărbătorită la 9 mai în cinstea înfiinţării Uniunii Europene). Mai mult, afirmă Vlasov, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a propus ca în această zi să fie decoraţi cu Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial deopotrivă, veteranii armatei sovietice şi cei care au luptat de partea coaliţiei antihitleriste.
”Pentru liderii noştri, sărbătorirea în comun, pe întreg spaţiul CSI, a celei de-a 65-a aniversări de la victoria URSS în cel de-al doilea război mondial reprezintă un proiect politic. Ceea ce fac însă în prezent noile autorităţi moldovene nu este chiar echivalentul a ceea ce a făcut la timpul respectiv fostul preşedinte Viktor Iuşcenko în Ucraina, dar undeva pe aproape” - apreciază expertul rus.
De altă părere este Fiodor Lukianov, redactorul-şef al revistei „Rusia în politica globală”, care nu întrevede vreun substrat politic în refuzul Rospotrebnadzor-ului de a accepta un lot de 47.000 de litri de vinuri moldoveneşti pentru vânzare pe piaţa rusă, mai scrie „Gazeta. Ru”.
Noul război ruso-moldovenesc al vinului se evidenţiază în contextul în care prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, care a efectuat o vizită la 31 martie la Chişinău, a îndemnat autorităţile moldovene la o integrare mai activă a republicii în spaţiul CSI, între altele invitând Republica Moldova să se alăture Uniunii Vamale între Rusia, Belarus şi Kazahstan. Dar, apelul său a rămas fără ecou din partea premierului Vlad Filat, notează Gazeta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE