Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, a declarat că acordul privind tranzitul gazului rusesc spre Europa de Vest, prin Ucraina, care se confruntă cu invazia Federației Ruse, nu va fi prelungit în 2025. Oficialul a spus, însă, că este pregătit să discute alte metode de furnizare a gazului pentru Europa.

„Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazelor se încheie la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”, a spus Denis Șmîhal, potrivit EL România.

După o conversație cu omologul său slovac, Robert Fico, pe 16 decembrie, șeful Guvernului de la Kiev a declarat că Ucraina își va îndeplini obligațiile pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu UE și că e gata să discute tranzitul gazelor naturale către Europa, cu excepția celui provenit din Rusia.

„Dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, vom discuta în mod natural și suntem gata să ajungem la un acord adecvat”, a spus precizat acesta pe Telegram.

Premierul Șmîhal a mai spus că presiunea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rus ar trebui continuată, pentru că este „unul dintre elementele cheie pentru a forța Rusia să facă pace reală”.

Precizăm că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Gazprom nu a rezervat capacitățile de transport prin gazoductul transbalcanic la granița dintre România și Republica Moldova.

Din cauza incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgență în energetică pentru 60 de zile.

Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE