Vor reformarea legislaţiei şi chiar au propus modificări serioase la mai multe capitole din Constituţie, chiar dacă nu au trecut în Parlament. Este vorba de membrii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) care şi-au exprimat doleanţele joi, 20 august, în cadrul unei conferinţe de presă.
Magnificii, cum au fost botezaţi tinerii Noii Generaţii (NG), propun noului Parlament diminuarea competenţelor celor trei figuri importante de stat: preşedintele ţării, al Parlamentului şi al Guvernului.
Aceştia cer ca preşedintele ţării să fie ales cu o majoritate simplă de 52 de voturi şi nu 61 cum se întâmplă în present. “Dacă nu se reuşeşte alegerea preşedintelui cu majoritatea simplă, atunci să fie ales cu jumătate din majoritatea simplă, adică cu doar 26 de voturi”, a precizat Dinu Ţurcanu, membru PPCD.
Totodată, aceştia au propus ca şeful statului să nu dispună de dreptul de a dizolva Parlamentul şi nici să nu poată desemna candidatura primului ministru.
Despre preşedintele Legislativului, PPCD consideră că ar trebui să fie lezat de dreptul de a numi în funcţie Procurorul Genreal, Preşedintele Curţii de Conturi, sau Guvernatorul Băncii Naţionale. Aceştia, susţin membrii PPCD ar trebui numiţi de fracţiunile parlamentare.
Motivul acestor modificări susţine Victor Ciobanu, preşedintele NG, este “evitarea alegerilor anticipate pe viitor”, dar şi a “uzurpării de stat”. De altfel, mai spune Radu Buşilă, membru şi el al NG, “datoria noastră este să facem publice aceste propuneri, iar datoria noului Parlament este să le aplice”. Aceştia au menţionat că au înaintat aceste propuneri fostului Legislativ, dar acestea nu au fost susţinute de majoritatea comunistă.
Întrebaţi când anume a fost înaintată propunerea de către formaţiunea creştin-democrată, membrii PPCD nu au putut preciza data, evitând să răspundă la întrebare.
Precizăm că PPCD nu a acces în noul Parlament, la alegerile din 29 iulie acumulând doar 1,9% din sufragii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE