Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) continuă să fie în descreştere, la fel ca liderul comuniştilor Vladimir Voronin, în timp ce liderul Partidului Democrat, Marian Lupu devine cel mai popular personaj politic din Republica Moldova, arată rezultatele Barometrului socio-politic, realizat de compania IMAS-INC Chişinău.
Astfel, PCRM a acumulat aproape 43% din voturile celor care au exprimat o opţiune de vot, un pic mai puţin decât rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, când au fost votaţi de circa 44,7% din alegători.
În acelaşi timp, Partidul Democrat a acumulat 18,5%, în creştere faţă de alegerile din 29 iulie când a obţinut 12,5%. Partidul Liberal Democrat a obţinut încrederea a 15% din respondenţi (16,5% la alegeri), iar a patra formaţiune care ar trece pragul electoral, Partidul Liberal – 14,4% (14,7). Alianţa Moldova Noastră, conform sondajului ar acumula 3,4%, după ce la alegerile din 29 iulie a obţinut peste 7% din sufragii.
Personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei, potrivit aceluiaşi sondaj, este liderul PDM, Marian Lupu, candidat la funcţia de preşedinte a ţării, cu 47%. El este urmat de Vladimir Voronin – 40%, noul premier Vlad Filat – 35%, fostul premierul Zinaida Greceanîi – 33%, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă – 32% şi preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, care este şi preşedinte al parlamentului.
Potrivit rezultatelor Barometrului socio-politic, realizat de compania IMAS-INC Chişinău, 38% din participanţii la interviu au declarat că cred „în foarte mare măsură” sau „în mare măsură” că pe parcursul actualei guvernări se va încerca unirea dintre cele două state. Aproximativ acelaşi număr de respondenţi au prezentat însă o opinie diametral opusă.
63% din populaţie ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, în cazul unui referendum, dar numai 31% consideră că viitorul ţării lor este legate de Europa de Vest, în timp ce 30% cred că ar trebui legat de CSI. Aproape 20% au optat pentru ceea ca viitorul Republicii Moldova să fie legat şi de Europa de Vest şi de CSI.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1070 de persoane din peste 70 de localităţi, în perioada 11-29 octombrie. Marja maximă de eşantionare, potrivit organizatorilor, este de 3%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE