Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat unanim rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Membrul delegației parlamentare moldovenești la APCE, deputatul Mihai Popșoi a anunțat despre decizia forului continental și a calificat rezoluția APCE ca„ cea mai pozitivă și încurajatoare”.

„Cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În lipsa oricăror amendamente, fapt ce denotă calitatea excelentă a raportului”, a menționat deputatul PAS.

Popșoi mai spune că această rezoluție oferă un fundament solid pentru Moldova de a începe demersurile privind trecerea la etapa de post-monitorizare pentru țara noastră.

„Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a subliniat Popșoi.

Pe de altă parte, fostul deputat și membru de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Grigore Petrenco regretă că opoziția parlamentară nu s-a prezentat la ședințele forului European, iar și mai trist, spune Petrenco, este că deputații din opoziția de la Chișinău nu a formulat amendamente la rezoluția APCE.

„Pentru prima data, în istoria participării delegațiilor parlamentare moldovenești la APCE, reprezentanții opoziției parlamentare de la chișinău (!!!) nu vor participa la discuția despre starea de fapt în Republica Moldova”, a scris Petrenco.

Fostul parlamentar mai spune că rezoluția adoptată de APCE nu ar trebui să-i bucure pe guvernanți, iar statul nostru va trebui să mai rămână sub monitorizarea Consiliului Europei pentru că democrația în Moldova este una fragilă, iar instituțiile statului sunt slabe. În plus, consideră Petrenco, Moldova are nevoie de expertiza CoE inclusiv cea a Comisiei de la Veneția.

„În opinia mea, este extrem de important ca Moldova să rămână în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei. Avem mare nevoie de expertiza Comisiei de la Veneția, avem nevoie de o monitorizare atentă a alegerilor, de reforme în justiție, de funcționarea instituțiilor democratice! Este evident, nu? ”,  spus Grigore Petrenco

Moldova a aderat la CoE în 1995, de atunci, statul nostru se află sub monitorizare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE