După ce opoziția parlamentară a depus la Curtea Constituțională două sesizări legat de obligativitatea statului de a indexa pensile cu 30 la sută conform ratei inflației, ministrul Muncii și Protecției sociale, Alexei Buzu a oferit un răspuns la solicitările depuaților.

Ministrul Buzu spune că statul face tot posibilul pentru a ajuta pensionarii.

„Calculele făcute de ministerul Muncii și Protecției Sociale arată că pensia medie în ultimul an și jumătate a crescut cu 53%, a comentat pentru Radio Moldova ministrul Alexei Buzu. În același timp, oficialul a precizat că pensionarii au beneficiat de ajutor unic de 1500 lei în octombrie 2022, dar și de compensații la facturi. În pofida dificultăților, ministerul se va asigura că pensionarii vor fi susținuți și în continuare, a declarat ministrul. El a mai spus că „acest guvern a demonstrat de la începutul mandatului că este preocupat de soarta pensionarilor din Moldova”.

„ Anvelopa fiscală pentru pensii în ultimul an și jumătate a crescut semnificativ. Ultimele 11 luni, pensia minimă a crescut de la 1188 de lei până la 2278, ia începând cu luna aprilie va depăși 2400 de lei. Calculele noastre arată că pensia medie în ultimul an și jumătate a crescut cu 53%, în timp ce inflația pentru această perioadă a fost de 48%. În anul 2023, conform ultimelor modificări, pensiile vor fi indexate ținând cont de creșterea veniturilor la bugetul de asigurări sociale”, a precizat Alexei Buzu.

Potrivit legii BASS, pensiile se indexează anual la 1 aprilie, în funcție de rata anuală a inflației la sfârșitul anului precedent. Majoritatea parlamentară a votat însă o derogare prin care coeficientul de indexare va fi plafonat. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat anterior că din lipsa banilor, autoritățile planifică o indexare de 14,1%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE