Sugestia președintelui francez Emanuel Macron că NATO ar putea trimite trupe în Ucraina a stârnit un val de critici și dezaprobare în Europa, scrie Politico. Remarcile președintelui francez erau menite să trimită Kremlinului un avertisment dur, dar mesajul a eșuat în mod spectaculos, având în final exact efectul opus. Iată ce ar fi trebuit de fapt să spună Macron pentru a-i da Kievului o șansă în plus în lupta contra lui Putin. Cancelarul german Olaf Scholz a dat tonul criticilor, amintind că guvernele occidentale au fost de acord să nu fie „niciun soldat pe pământ ucrainean trimis acolo din state europene sau NATO”.

Adjunctul său, Robert Habeck, a îndemnat Franța să crească ritmul livrărilor de armament pentru Ucraina, în loc să se gândească la trimiterea de trupe. Declarația lui Macron era menită să „trimită un mesaj strategic puternic rușilor, care spune: 'Nu faceți vreo prostie'”, potrivit oficialilor francezi. Spre bucuria Kremlinului, comentariile președintelui francez nu au făcut decât să expună diferențele de opinie și neînțelegerile din rândul statelor occidentale, stârnind panică în legătură cu starea războiului din Ucraina. Oficialii ruși nu au ratat ocazia să îl ridiculizeze pe Macron. Fostul președinte Dmitri Medvedev l-a ironizat pentru „incontinența sa verbală”, în timp ce președintele Dumei de stat, Viaceslav Volodin, a spus că „declarațiile gălăgioase” ale liderului francez „i-au îngrozit pe locuitorii țării sale și pe liderii mai multor state europene”. Macron a interpretat greșit intențiile omologilor săi europeni și opinia publică în Europa. Vorbele lui Macron i-au oferit lui Vladimir Putin ocazia perfectă pentru a-și continua propaganda prin care susține că Occidentul vrea să distrugă Rusia. Volodin nu a putut rezista să îl compare pe Macron cu Napoleon, amintindu-i președintelui francez ce soartă a avut împăratul Franței în Rusia, când „cei peste 600.000 de soldați ai săi au rămas zăcând în mocirlă”.

Totuși, posibilitatea trimiterii de trupe NATO în Ucraina pare o greșeală clară de interpretare a intențiilor omologilor săi europeni și a opiniei publice a unei Europe care este din ce în ce mai îngrijorată de direcția în care se îndreaptă războiul – și de capacitatea Ucrainei de a-l câștiga. După o contraofensivă ucraineană dezamăgitoare și un posibil viitor președinte al Statelor Unite care pare mai interesat să negocieze cu Putin decât să susțină armata Ucrainei, doar 10% dintre participanții la un sondaj realizat în 12 țări europene de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) cred că Ucraina mai poate câștiga războiul. 20% sunt de părere că Rusia va câștiga. În loc să vorbească despre trupe NATO în Ucraina, Macron a fost îndemnat de oficialii germani să sporească livrările de armament către Kiev.

Mai mult, doar 31% dintre respondenți cred că Europa ar trebui să susțină Ucraina până când va reuși să își recâștige toate teritoriile, în timp ce 41% dintre ei cred că Europa ar trebui să îndemne Ucraina să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Kievul speră să poată lansa o contraofensivă majoră abia anul următor Se pare că lui Macron i-a scăpat pesimismul europenilor față de războiul din Ucraina. Va fi nevoie de un efort foarte mare de convingere din partea tuturor liderilor europeni doar pentru a putea continua sprijinul pentru Ucraina în starea în care este acum. Încercarea de a-i convinge pe europeni că este nevoie de trupe NATO în Ucraina riscă să întoarcă publicul împotriva eforturilor de susținere a Kievului, mai ales în timp ce Putin amenință cu atacuri nucleare. În lipsă de soldați și muniție, tot ce poate Ucraina să facă în acest moment este să spere că își va putea spori forțele pentru a lansa o nouă contraofensivă abia anul următor. Dar fără muniție pentru artilerie și sistemele de apărare antiaeriană, Kievul va întâmpina mari dificultăți în încercarea de a se apăra împotriva atacurilor armatei ruse. În loc să propună o strategie intervenționistă, care nu face decât să creeze tensiuni în rândul aliaților și să ofere Kremlinului o nouă sursă de propagandă, Macron ar putea să încurajeze Europa să sporească livrările de armament către Kiev pentru a se asigura că Putin nu va obține victoria și că Ucraina primește tot ce are nevoie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE