Partidul Liberal Democrat (PLDM) vrea să adere la Partidul Popular European (PPE). Anunţul a fost făcut joi, 27 mai, într-o conferinţă comună ţinută de preşedintele PLDM, Vlad Filat şi cel al PPE, Wilfried Martens.
O delegaţie a PPE urmează să facă o vizită de studiu în toamna acestui an pentru a decide dacă acceptă cererea PLDM de aderare depusă în primăvară, a informat Martens, declarând totodată că se află la Chişinău pentru prima dată şi a venit “pentru a accelera acest proces şi pentru a se întâlni personal cu preşedintele PLDM şi premierul acestei ţări, dar şi cu o serie de miniştri”.
“PLDM a depus o cerere de aderare, statutul formaţiunii, precum şi programul de acţiuni, care satisfac pe deplin cerinţele PPE”, a mai spus Wilfried Martens, fondatorul partidului în fruntea căruia stă de 25 de ani. Tot el a fost timp de 12 ani premierul Belgiei şi membru al Consiliului Europei.
“Cererea noastră a fost primită cu deschidere de către membrii PPE care totodată, şi-au arătat acordul pentru a sprijini R. Moldova în procesul de negociere a regimului liberalizat de vize. Relaţia pe care vrem să o stabilim cu PPE este necesară pentru partid, dar şi importantă pentru ţară în întregime”, a declarat Vlad Filat.
Dacă va fi acceptată cererea PLDM, partidul va avea statut de observator, pentru că de drepturi depline facilitează doar partidele din ţările membre ale UE. PLDM va putea transmite mesaje, va participa la luarea deciziilor și va desfășura o activitate plenară.
Din PPE fac parte 265 deputaţi europeni, 13 comisari europeni, 14 şefi de state şi guverne din ţări membre UE şi 5 din ţări care nu sunt membre. În rândul membrilor PPE se mai înscriu preşedintele Consiliului Europei, preşedintele Parlamentului European, precum şi cel al Comisiei Europene.
Din R. Moldova a mai aderat la PPE, Partidul Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca, care de asemenea se bucură de statut de partid observator.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE