Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) consideră că iniţiativa Partidului Comuniștilor (PCRM) privind renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie nu vor putea reflecta realitatea și toate încălcările comise.  

”Încercările de a ni se îngrădi accesul la listele electorale, faptul că ni s-au pus la dispoziție doar două zile pentru a verifica listele și chiar însuși modalitatea în care ni s-au prezentat sacii cu listele electorale ne îndeamnă să nu participăm la acțiunea de renumărare a voturilor,” a declarat Serafim Urechean, liderul AMN.

De asemenea, deciziile luate ulterior de Curtea Constituţională şi de Comisia Eelectorală Centrală (CEC) privind renumărarea voturilor în data de 15 aprilie nu sunt în măsură să elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral.  

”Miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie se referă la întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare. La creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400. 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc.” a declarat Vlad Filat, liderul PLDM. Iniţierea procedurii de renumărare a voturilor împiedică partidele de opoziţie să continue activitatea de copiere a listelor electorale.

PL, PLDM, AMN vor desfăşura în continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor şi a modului cum s-a votat, urmând ca rezultatele acestei investigaţii de mare amploare să fie prezentate Curţii Constituţionale, opiniei publice şi organismelor internaţionale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE