Deputații Partidului Liberal (PL) nu vor participa la alegerea Preşedintelui R. Moldova nici joi, 28 mai, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL marți, 26 mai în cadrul unei conferințe de presă, transmite Politik.
„Deja a fost pusă în discuție la ședința biroului permanent al PL problema alegerii preşedintelui și toţi cei 15 deputați şi-au exprimat liber punctul de vedere. Nimeni nu vrea să voteze un preşedinte communist”, a menționat Ghimpu adăugând că fiecare deputat îşi doreşte să aducă în R. Moldova o putere democratică.
Liderul PL consideră că ar fi necesar ca după data de 28 mai să fie puse în discuție excluderea tuturor interdicţiilor din Codul Electoral, cum ar fi de ex. formarea blocurilor electorale.
„Dorim o putere legală. Vom accepta orice partid la guvernare, doar dacă va veni în urma unor alegeri libere şi corecte, aşa cum e prevăzut în Constituţie”, a adăugat liderul PL.
Totodată reprezentanţii PL spun că Partidul Comunist speculează pe faptul că opoziţia nu ar vrea să înţeleagă criza social economică şi cea politică. Înainte de alegeri ei respingeau ideea că R. Moldova este afectată de criza financiară mondială, după alegeri, însă, au recunoscut acest lucru.
„Este o farsă că alegerile vor prejudicia bugetul de stat. Alegerile din 5 aprilie au fost finanţate de Uniunea Europeană (UE), primind 3 mil de euro. De aceea, PL crede că şi aceste alegeri ar trebui finanţate de UE pentru ca partidul de guvernământ să nu facă speculații”, a spus Ghimpu.
Totodată, Corina Fusu, deputat din partea PL, a calculat că alegerile anticipate ar putea costa de 20 de ori mai ieftin decât reparaţia Preşedinţiei şi a Parlamentului. „Alegerile anticipate costă 45 de milioane de lei, iar reparaţia celor două clădiri valoarează 700 mil de lei”, explică Corina Fusu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE