Principalul candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, actualul premier Zinaida Greceanîi, a prejudiciat, pe parcursul activităţii sale, bugetul de stat cu zeci de milioane de dolari.
Zinaida Greceanîi este acuzată că se face vinovată de pierderea de către R. Moldova la CEDO a mai multe dosare de milioane de euro. Unul dintre cele mai recente în acest sens este dosarul ”Oferta Plus”: în anul 2008, R. Moldova a plătit o penalizare de 2,5 milioane de euro companiei ”Oferta Plus”, unul dintre vinovaţii de această pierdere fiind Ministerul Finanţelor, condus în acel timp de Zinaida Greceanîi. Instituţia a refuzat să plătească companiei pentru energia electrică livrată de companie instituţiilor bugetare şi a depus o cerere la Curtea Supremă de Justiţie, solicitând revizuirea cauzei.
Ministerul Finanţelor (MF) a fost verificat în fiecare an de inspectorii Curţii de Conturi, iar în fiecare an, în rapoartele Curții Constituționale au fost identificate scutiri de impozite ce au prejudiciat bugetul. Precum și venituri ratate în urma unor acţiuni nejustificate ale MF şi administrarea defectuoasă a Fondului de rezervă al Guvernului. Astfel, potrivit raportului Curţii, în anul 2002, cînd Zinaida Greceanîi a devenit Ministru al Finanţelor, mai multe acţiuni ale MF au fost calificate ca fiind ilegale.
Fără nici un motiv, MF nu a achitat la timp un credit extern, ceea ce a prejudiciat bugetul cu 5,7 milioane de dolari, potrivit aceluiaşi articol. În 2004, din cauza unei proaste administrări, MF a fost nevoit să plătească din nou penalităţi în valoare de 1,3 milioane dolari. De această dată, amenda vine de la faptul că în 2000 MF şi Vneşeconombank (Rusia) urmau să semneze un acord privind modalitatea efectuării plăţilor şi evidenţa conturilor, dar pînă în prezent acest acord n-a fost încheiat.
La 15 mai 2008 Zinaida Greceanîi a semnat, în calitate de prim-ministru, o hotărâre secretă prin care Guvernul a repartizat 9.500 de tone de grâu, donate de Federaţia Rusă şi România Republicii Moldova. Acesta a servit ajutor umanitar întreprinderilor de Stat ”Combinatul de panificaţie” din Bălţi şi ÎS ”Franzeluţa” din Chişinău, discriminându-i astfel pe alţi agenţi economici şi susţinând crearea condiţiilor de concurenţă neloială.
Greceanîi, care îndeplineşte funcţia de premier din 31 martie 2008, a fost desemnată drept candidatul Partidului Comuniştilor (PCRM) la funcţia de preşedinte, la alegerile care se vor desfăşura la 28 mai.
Greceanîi s-a născut în regiunea Tomsk, în Siberia în 1956 în familia unor deportaţi. Motivul deportării a fost că părinţii săi erau adepţii cultului Martorii lui Iehova. Greceanîi a mai avut un frate, care a decedat în drum spre Tomsk.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE